Bogactwo smaków ciast drożdżowych

Popularne ciasto drożdżowe to nie tylko słodkie bułeczki i ciasto z owocami. Ten rodzaj ciasta wykorzystuje się także do wypieku innych form. Jakich? Oto niektóre przykłady.

Sprawdzone znajdziesz w portalu Delektujemy.pl. Polecamy 🙂

Pizza

Może wyda Ci się zaskakującym fakt, że ciasto na pizzę można stworzyć na bazie drożdży świeżych, a nie jedynie najczęściej używanych – suchych. Przepis na ciasto drożdżowe w przypadku pizzy jest bardzo podstawowy, a wychodzi z niego uwielbiana przez wszystkich przekąska na słono.

Chleb

W wyniku fermentacji połączonej wody i mąki wytwarzają się dzikie drożdże odpowiedzialne za późniejszy wzrost chleba. Jednakże powstało wiele przepisów na chleb, które nie wymagają przygotowywania zakwasu, tylko po prostu piecze się go na bazie drożdży. Taki chleb jest równie smaczny, a o wiele łatwiejszy w przygotowaniu, choć sztuka pieczenia chleba sama w sobie jest trudna, więc nie wolno poddawać się przy niepowodzeniach, a wytrwale dążyć do doskonałości.

Paszteciki

Wszelkie ich rodzaje: i te z mięsem, i te z grzybami, a także wiele innych, wymagają użycia drożdży, aby pięknie wyrosły. Przepis na ciasto drożdżowe może zawierać bardzo różne propozycje nadzienia. Ważne, aby wybierać to, co się lubi, albo z myślą o preferencjach gości. Tym popularnym ciastem można nadal podbijać podniebienia.

Racuchy drożdżowe

Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek, czy kolację racuchy, dzięki drożdżom mają chrupką skórkę, są pięknie wyrośnięte i puszyste w środku. Różne przepisy na ciasta proponują odmienne dodatki. Niektóre dedykują do racuchów jedynie cukier puder, a inne zachęcają do dodania do środka owoców, m.in. jabłek. Istotne jest, aby w cieście po usmażeniu nie było czuć drożdży, dlatego warto spróbować pierwszą partię racuchów i w razie potrzeby zamieszać i odstawić na dodatkowe 15-minutowe wyrastanie. To powinno zniwelować posmak drożdży.

Bułki z dodatkami na słono

Nie zawsze mamy ochotę na słodkości. Przepisy na ciasta drożdżowe są jednak tak elastyczne, że pozwalają dobrać odpowiednie składniki do chwili. Zamiast słodkich owoców, dżemów, czy czekolady, ciasto drożdżowe możemy upiec m.in. z: szynką, pomidorami, oliwkami, parówką, masłem czosnkowym, cebulą, szpinakiem, boczkiem, pieczarkami lub serem. Poszczególne składniki można oczywiście łączyć ze sobą i tworzyć unikalne połączenia.

To tylko niektóre z przykładów na wykorzystania ciasta drożdżowego na słono. Warto zaglądać w przepisy na ciasta, korzystać z nich i wprowadzać modyfikacje. Pieczenie w kuchni jest niezwykłą przygodą, która pozwala odkrywać wspaniałe smaki i podróżować po kulinarnym świecie.